mięso sezonowane Kraków

Najlepszą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki bezbłędnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w największym stopniu dobre? Przeważnie jest tak, że najpoprawniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o należytej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezlik różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż także Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć poprawnie z serem, więc zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, by spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.